Een nieuwe kans

Accueil » Een nieuwe kans

[ba-column size=”two-thirds” last=”0″]

Een nieuwe kans

Begrijpen wat er aan de hand is

Misschien zeg je: “Ik weet wat er aan de hand is. Ik ben een mislukking. Ik heb schulden. Mijn vrouw/man heeft me verlaten. Ik ben alleen. Ik ben……… (vul zelf maar in).” Hoewel je misschien veel problemen en moeilijkheden hebt, is het ook mogelijk dat je worstelt met een fysiek tekort aan stoffen in je zenuwstelsel. Dit is misschien een belangrijke oorzaak van de depressie die je voelt.

Veel mensen die depressief zijn weten niet dat depressie ook veroorzaakt kan worden door een tekort aan neurotransmitters. Deze chemische stoffen helpen bij concentratie, verbeteren de stemming en verhogen de energie. Medicijnen kunnen helpen om deze neurotransmitters te verhogen. Daarnaast helpen natuurlijke methoden zoals beweging en de tijd nemen om geestelijk te groeien. Misschien moet je nog door zaken heen worstelen zoals het verlies van een geliefde door overlijden of scheiding, weinig zelfvertrouwen, schuldgevoelens, weerstand, woede, of seksueel misbruik. Je zult deze crisissen en verliezen een plek moeten geven en er over moeten rouwen.

Heb je gesprekken en wordt je behandeld tegen depressie? Als dat niet het geval is, ga dan naar je huisarts of psychiater of de eerste hulp bij het ziekenhuis en vraag om hulp. Als je nu al gesprekken hebt, moet je contact opnemen met je therapeut en/of psychiater en vertellen dat je zelfmoordgedachten hebt. Je kan een familielid of een vriend of vriendin vragen om met je mee te gaan.

Depressie begrijpen en je emoties uitdagen

Je kan je gevoelens en je depressie niet vertrouwen. Gevoelens zijn geen objectieve waarheid. Gevoelens zijn subjectief en je moet de gedachten, die jouw aanleiding hebben gegeven om zelfmoord te overwegen, onderzoeken. Als je nadenkt over zelfmoord geloof je leugens over het leven en over de toekomst. In het verleden hebben al veel mensen geworsteld met een depressie, maar ze hebben niet toegegeven aan de zelfmoord gedachten en ze vertrouwden die gedachten ook niet. Ze hadden de moed om verder te gaan, ze hadden de moed om te geloven dat hun toekomst en hun leven er anders uit konden zien.

Iemand schreef over zijn ervaring met depressie: “Het leek alsof ik geen contact had met de werkelijkheid. Het leven leek een vage vlek, vaak uit focus. Mijn leven leek alleen maar ‘doen alsof’ en een fantasie. Niemand gaf echt om me, dacht ik. Zelfs God niet. Soms leek zelfmoord de enige oplossing…”

Veel mensen met dit soort gevoelens gaven geen gevolg aan hun gevoelens. Ze wezen de wanhopige geachten af en gingen verder. Het lukte hen om moeilijkheden te overwinnen en om over hun gevoelens van hopeloosheid heen te komen. Jij hoeft ook niet door jouw negatieve gevoelens en gedachten de verkeerde kant op geleid te worden.

Het is tijd om die manier van denken uit te dagen. Het is tijd om je leven vanuit een gezond perspectief te zien. Je bent een persoon met waarde. Je bent belangrijk en je kunt je gedachten en handelingen veranderen en je leven verbeteren! Ik daag je uit om ook God een kans te geven om je hoop te geven. Keer je naar God en zoek Zijn hulp en leiding. Waarom zou je niet ontdekken wat Hij kan doen? Ik ben er getuige van geweest hoe Hij levens veranderde, hoe Hij mensen die in de put zaten opbeurde en hoe Hij hoop gaf aan mensen die zich verloren voelden.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Welke gevoelens gaan er achter mijn depressie schuil?
  • Heb ik problemen met betrekking tot zelfvertrouwen?
  • Heb ik problemen met betrekking tot schuldgevoelens?
  • Worstel ik met problemen in relaties?
  • Ben ik ergens bang voor?
  • Worstel ik op een of andere manier met verlies?
  • Wat voor gedachten gaan er over het algemeen door mij heen?
  • Hoe kan ik een stap zetten om God te zoeken?

Vraag of God deze dingen aan je wil laten zien. Ga daarna bidden en vraag Hem om je te helpen om je leven van binnen uit te veranderen. Geef niet op! Wordt geen verliezer. Maak nu met iemand die dicht bij je staat de afspraak dat je je eigen leven NIET zult nemen.

Zet stappen om met mensen te gaan praten

Meestal weten mensen die zich depressief voelen niet wat ze kunnen doen om zich beter te gaan voelen. Je moet vechten tegen de depressie en stappen zetten. Praat met iemand over je gevoelens, over je leven. Het kan heel erg helpen om je gevoelens onder woorden te brengen. Het kan je helpen om te beginnen met het oplossen van je problemen als je met iemand (het liefst een hulpverlener) onderzoekt wat er achter en onder je gevoelens ligt.

Als je een afspraak maakt met je huisarts en als je hem of haar vertelt over je depressie kan dat leiden tot verdere behandeling van de lichamelijke oorzaken. Het kan zijn dat je dan medicijnen moet nemen. Regelmatige lichaamsbeweging en een gezond eetpatroon zijn erg nuttig en kunnen ook helpen om de neurotransmitters te vermeerderen die je lichaam mist.

Tijd doorbrengen met mensen die om je geven, vrienden, God, familieleden en mensen uit je kerk zullen je een gevoel van verbondenheid geven en zullen je helpen om het gevoel van waarde in je leven vast te houden.

Waar begin je

Je hebt dit artikel gelezen. Wil je overwegen om een stap naar het leven te zetten? Een stap naar het opnieuw opbouwen van je leven? Een stap naar het vragen om hulp? Weiger de leugens te geloven die je jezelf hebt verteld. De leugens dat je leven hopeloos is, dat je waardeloos bent en dat je geen toekomst hebt. Jouw leven heeft een toekomst en hoop. Er zijn vele mensen die hulp hebben gekregen en die verder gingen terwijl ze genoten van een beter leven!

Hopelijk is het gelukt om je op andere gedachten te brengen en dat je jezelf geen kwaad zal aandoen. Vraag alsjeblieft iemand om hulp. Je kunt het formulier op deze website invullen. Een van onze vrijwilligers zal contact met je opnemen. Bel je voorganger, dominee, hulpverlener, een vriend of vriendin of je huisarts. Zet nu de stap naar het leven en naar hoop.

© Dit is een herschreven artikel, oorspronkelijk geschreven door Lynette J. Hoy.

[/ba-column][ba-column size=”one-third” last=”1″]

 

[/ba-column]


Wij hopen dat je na het lezen van één van deze verhalen op andere gedachten bent gekomen en dat je jezelf geen kwaad zal aandoen. Het is belangrijk dat je je moeiten deelt. Dit kan met iemand zijn die je al kent en vertrouwt, maar je kunt ook met ons contact opnemen. Wij helpen je graag verder. Als je het formulier op deze website invult dan zal één van onze vrijwilligers zsm. contact met je opnemen. Zet nu de stap naar het leven en naar hoop.